Leven met en voor Bearded Collies

Nelson's dagboek

Nelson, Seagull Stardust, is een Bearded Collie.Van pup af is hij een haantje de voorste, we noemen hem vaker een Alle Dagen Heel Druk hond. Maar wel eentje met een super lief en zorgzaam karakter. Hij is geboren op 16 oktober 2006 en is bijna 7 jaar als hij gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Cushing, als gevolg van een hypofysetumor.
En dit was zijn verhaal ( en mijn zoektocht naar antwoorden).

okt 2014
16 oktober 2014 zou Nelson 8 jaar zijn geworden... ik schreef een Blog erover en plaatste deze ook op mijn facebookpagina wat tot vele reacties leidde en discussie opende. Daarom wil ik de link ernaar toch ook nog hier vermelden.Om erover na te denken!
Een verhaal met een staartje

februari 2014
Omdat ik alle bearded collie liefhebbers wilde vertellen over Nelson, schreef ik zijn verhaal voor in het NBCC-clubblad ( no.1/2014); het verhaal van Nelson

Dit is een PDF file, om na het lezen terug te keren naar onze website klikt u op het linkse pijltje in de balk van uw browser

januari 2014
mijn Leven met bearded collies Blog; bijna een maand later

29 december 2013
Seagull Stardust, Nelson, 16okt06 tot 28dec13

Dag lieve Nelson, lieve lieve jongen,
Mijn show maatje mijn grote zwarte knul,
je donkere blaf zal de kapster niet langer wegjagen,
maar me ook niet meer begroeten als ik thuiskom,
je mooie bruine ogen zullen niet meer kwijlen voor een stuk brood of een koekje,
geen wandelingetje meer met jou alleen s'avonds ons eigen rondje,
niet al op tafel zitten om te worden gekamd als ik de borstels nog niet heb gepakt,
geen gesnurk meer vanaf jouw stekje achter de bank,
niet meer je oren strelen en als ik stop een vragend pootje,
je verloor het gevecht met Cushing dat je zo moedig voor ons probeerde te winnen
met net 7 jaar en 2 maanden, je kerst bot nog op gesmikkeld,
ga je nu over de regenboogbrug,
de beslissing was hard maar je hoeft niet meer te lijden en
ik weet dat mijn andere maatjes Chico en Misty daar op je wachten
en je zullen beschermen,

The Star that once shined so brightly has faded,
as the Seagull has whirled his Dust upon..


Rust zacht mijn lieve zwarte mannetje,
Seagull Stardust (onze Nelson) 16-10-2006 ---28-12-2013

Helaas hebben we Nelson op zaterdag 28 december 2013, 13 uur in moeten laten slapen omdat er complicaties zijn opgetreden door de Cushing waardoor een humaan leven geen optie meer was voor hem.Met 7 jaar en 2 maanden heeft hij de strijd tegen de cushing veel en veel eerder dan gehoopt en verwacht verloren..Alhoewel het verdriet enorm is vanwege de grote leegte die hij achterlaat zijn we ook blij dat hij niet meer opgejaagd door het leven hoeft, de schijn voor ons hoog houdend, terwijl zijn lijf steeds verder aftakelde. Nelson is op 2 januari 2014 gecremeerd en op 9 januari uitgestrooid op de Noordzee.

10 december 2013Ook begonnen met het maken van een fleecejas voor binnen. Je vindt Nelson regelmatig tussen de kussens op de bank om zijn ijskoud geworden billen te warmen ( en voorheen lag hij er vrijwel nooit op).Elke dag lijkt hij wel een nieuwe schram te hebben, haren laten gewoon los en de huid is erg droog, de punt van zijn staart is gewoon schraal. Dus hoop ik dat het fleece jasje hem wat kan beschermen.Ook zijn neus is erg droog ( wat wel een symptoom is bij zieke honden).Ik heb een advies gevonden om de kloofjes te verzorgen erop met een niet geparfumeerde snel intrekkende zalf zoals vaseline, uierzalf of goudsbloem/amandelolie dus gaan we dat doen. Wat ook opvalt is zijn zeer lage hartslag.Bij het slapen hoor je soms een "verkouden" ademhaling.Vooralsnog wandelt hij nog met krachtige pas en eet en drinkt hij zonder andere problemen als diarree of overgeven. Waar we zelf moeite mee hebben, is de snelheid waarmee de ziekte ineens verloopt...
1 december 2013 Bijna een maand verder. Het kruidencomplex bleek geen enkel effect te hebben en we zijn er dus mee gestopt! Vooralsnog blijft de inname/afgifte van vocht hetzelfde.Maar is wel de vraatzucht toegenomen. van proberen Nienke's eten te jatten tot het oppikken van uitwerpselen op straat.En begint hij zo nu en dan te dementeren. Zo moet je af en toe echt snauwen dat hij genoeg heeft gedronken want hij drinkt rustig door tot de bodem van de waterbak bereikt is.
Tijdens een recente weging bleek er 2,5 kilo verschil te zitten in het weegmoment voor en na buiten wezen plassen. Deze flinke waterinnames zorgen voor een hele dikke buik/maag en een dip in zijn rug.
Maar zijn vacht lijdt er het meeste onder. Even aaien betekent geheid een aantal plukken los haar vasthebben. De kaalheid rukt inmiddels op tot in de nekpartij en op zijn schedel. Dat de huid te lijden heeft is wel zichtbaar, een schram daar waar hij langs de sierpleister of een tak is gelopen en ondanks nertsolie een droge huid met veel kalkbulten, waarvan degene op zijn staart gister spontaan openbarstte en het bloeden zich niet snel liet stelpen. Voor buiten hebben we een jas gekocht, zeker nu de winter steeds dichter nadert.
Nelson, Seagull stardust met jas vanwege zijn kaalheid door Cushing

9 november 2013 Nelson's huid is een stuk rustiger geworden na de shampoobehandeling. Her en der komen nieuwe plukjes uit maar het kan niet verbloemen dat hij uit ziet als een blote billen ( beardie) aap en de vacht steeds verder open valt door het verlies van (onder)vacht.We hebben inmiddels een kruidencomplex voor Cushing een aantal weken gebruikt, maar kunnen niet echt zeggen dat er een gunstig effect optreedt. Vooral het drinken ( met als gevolg het plassen) lijkt met de dag erger te worden. En van de week viel het manlief en mijzelf dezelfde dag op dat hij s'avonds uitstekende muurtjes en struiken niet meer goed ziet en er of tegenaan botst of op het allerlaatste moment geschrokken uitwijkt. Is Nelson's tumor al veel groter dan al werd aangenomen?

Nog elke dag wordt er op internet gezocht naar alternatieven voor vetoryl.Er zijn er wel (in het buitenland dan); anypril bijvoorbeeld, selegiline hydrochloride ( een soort MAO remmer) wat hier wel te krijgen is in een middel Selgian, eigenlijk bedoeld voor angsthonden,en effectief bij 20 procent van de cushinggevallen met hypofyse ( niet werkend bij een bijniertumor) maar met als bijwerking o.a. epilepsie. In een onderzoek van Castillo ( 2006) zijn zeer goede resultaten aangetoond met retinoinezuur,nauwelijks bijwerkingen maar deze vorm van vit A is zeer duur( het onderzoek stelt >100 dollar average dog a week).Natuurlijke middelen worden ook geregeld ingezet; melatonine in een dosis tot 12 mg per dag, cabergoline en antioxidanten om te beschermen tegen de schade die te grote hoeveelheden cortisol veroorzaken ( vit C, vit E, Selenium, valeriaan ( tegen stress/angst).
Vooralsnog proberen we te bewerkstelligen dat hij gezond blijft. Zo krijgt hij nu een deel van zijn dagportie voer vlak voor het slapen. Onderzoek bij te dunne honden heeft namelijk aangetoond dat door de nachtrust en de verlaagde productie van cortisol in het donker voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Door zijn "vetlaag"in stand te houden hopen we dat de cortisol zo weinig mogelijk spieren afbreekt voor de suikerproduktie door de lever. Natuurlijke middelen hebben nog steeds onze voorkeur vanwege de bijwerkingen die de chemische kunnen hebben en het feit dat ook zij de ziekte niet genezen.
Maar wat het internet ook biedt is inzicht; zo blijkt dat er al ten tijde van Nelson's geboorte en de verkoop aan ons duidelijk was dat Cushing een probleem vormde in de lijn van Nelson's moeder. Nu vonden we het destijds al vreemd dat tweede reutje,dat wij niet konden hebben omdat het de fok/showwereld in zou gaan, al terug kwam bij de fokker en hun moeder na het nest verhuisde naar elders
Maar de fokker heeft nagelaten ons juist te informeren.
Wat zijn we nu achteraf blij dat Keshia niet gedekt wilde worden door Nelson. Want dan hadden we puppies op de wereld gezet die een dubbel risico zou hebben gehad op Cushing ( of tegenhanger Addison) zeker met broers uit een eerdere generatie in deze lijncombinatie.

16 oktober 2013 Vandaag viert Nelson, seagull Stardust zijn zevende verjaardag. Met kerst zeven jaar geleden kwam hij bij ons wonen, een klein zwart wolbaaltje.

15 oktober 2013
Het is nog te vroeg om iets te zeggen maar het lijkt dat de shampoobehandeling wel een reactie hebben gegeven op zijn huid/vacht. Vanavond volgt de laatste behandeling.Natuurlijk is hiermee zijn vachtverlies niet ineens weg.
Inmiddels heb ik geleerd dat het bij een hypofysetumor niet uitmaakt als je het cortisolgehalte zou verlagen. Er is nl het middel Zylkene (alfa casozepine), waarvan in het onderzoek van Beata en Bosch in 2007 is aangetoond dat het de produktie van cortisol door de bijnieren verlaagd in het bloed. Helaas blijkt bij een hypofysetumor een verlaging van het cortisol juist de produktie van ATCH hormonen te stimuleren en is bij de mens vastgesteld dat dit de tumor versneld laat groeien. Toen ik las hoe dit genoemd wordt was het duidelijk dat dit nooit een optie zal zijn.Het heet namelijk Nelson's syndrome

vrijdag 4 oktober 2013;dierendag.
Niet zo leuk dit jaar. Om het van me af te schrijven schreef ik deze blogcollumn; kennel van kneusjes

donderdag 3 oktober 2013;
De dierenarts van dierenkliniek Op den Diek hangt aan de lijn om de uitslagen van de driedagen test te laten weten. het is niet goed! Uit de waarden van de eerste twee dagen is al duidelijk naar voren gekomen dat Nelson echt Cushing heeft. In tegenstelling tot de waarde van de eerste meting die precies op de grenswaarde van 10 lag, zijn deze waarden nu 36 en 30, dus ruim boven de grenswaarde en dus Cushing. De dexoral heeft de derde dag voor een waarde gezorgd van 5, meer dan 50 procent minder dus dan het gemiddelde van de eerste twee dagen. Helaas betekent dit dus dat Nelson een hypofyse tumor heeft die zorgt voor een continue productie van ATCH en dus ook het cortisolhormoon. Nelson heeft iets met grenswaardes want ook de kweek voor een eventuele schimmelinfectie van zijn huid zat op het randje. Alhoewel waarschijnlijk de Cushing zijn haarverlies in de hand heeft gewerkt kan een schimmelinfectie ook het gevolg zijn van verminderde weerstand dus krijgt hij een shampoo ( Imaverol), waarmee ik hem om de 4 dagen moet insponzen.

maandag 30 september 2013;Na de hele dag te lopen winden, heeft Nelson s'avonds pure maar dan ook echt pure waterdiarree. vertraagde reactie van de dexoral?

zaterdag 28 september 2013;
Ik moet een driedagentest gaan doen. Elke dag rond dezelfde tijd de ochtendurine afnemen en in een buisje invriezen. dan zondag om 12, 18 en 24 uur het medicijn dexoral geven. hij moet 6 pilletjes voor zijn gewicht, dus maar goed dat ik leverworst heb gekocht om ze in te smokkelen. Gelukkig is het bij Nelson hapslikweg. Hij vindt het zelfs al niet meer vreemd dat ik met de soeplepel achter hem aan sluip als hij in de tuin gaat plassen.maandag's de laatste urine opgevangen en dan onderweg naar de stad alles afgeven bij de DA.Vreemd genoeg had hij zondag niet de reactie van veel meer drinken en plassen en het niet kunnen ophouden van wat de DA zei. Hij leek ook gek genoeg een stuk rustiger dan normaal.

donderdag 26 september 2013;
Er is ook geen probleem met de schildklier gevonden dus werd maandag urine ingeleverd. Helaas kan de ingeleverde urine van Nelson kan geen uitsluitsel geven of hij wel of geen Cushing heeft. Nelson heeft als cortisol/creatininewaarde exact de grenswaarde 10.Balen!

19 september 2013;
Na veel twijfel zijn we eindelijk met Nelson naar de dierenarts gegaan voor een bloedonderzoek om het vermoeden van Cushing uit te laten zoeken.Na een algeheel onderzoek waarbij de dierenarts toch ook een pluk haar weghaalt rondom zijn kale huid/vacht om deze voor eventueel ringworm op kweek te zetten, wordt een stukje van zijn achterbeen geschoren om een buisje bloed te tappen. Zo gemakkelijk gaat het niet. Het bloed is heel donkerrood van kleur maar eindelijk heeft de Dierenarts voldoende voor het bloedonderzoek. Al twee dagen later belt hij om te zeggen dat nieren en lever goed functioneren en dat er geen aanwijzingen zijn voor suikerziekte. Het onderzoek voor de schildklier laat nog even op zich wachten.
Wat vooraf ging
Nelson kreeg twee keer in nog geen anderhalf jaar met een tekenbeet met ring rondom te kampen en moest aan pittige antibiotica. Omdat hij na de laatste kuur najaar 2012 plots meer leek te drinken en plassen begon ik dat in de gaten te houden. Daar hij altijd al,net als een teef, grotere plassen deed, duurde het even voor het echt opviel en ik maar eens begon te tellen hoe lang hij plastte. Van eerst 6-7 tellen liep het op naar 16-35 tellen per plas.
Maar omdat ik op internet las dat de doxoral die hij voor de lyme had gekregen de weerstand kon ondermijnen en je eigenlijk ( wat ik dus niet wist) gedurende de kuur extra vitamine moest geven, weet ik het daar aan.
Ook toen hij in het voorjaar zijn vacht begon te verliezen weet ik het eerst aan een reactie op de frontline van de week ervoor en aan de rui. ik ging over op ander omega 3 rijk voer in de hoop dat het de vacht zou verbeteren. Maar intussen zag ik symptomen die Chico, onze eerste Bearded collie, destijds net vooraf aan zijn acuut nierfalen ook had, al kon ik het (liever nog meer) willen eten erbij niet verklaren. Tot ik las over Cushing.Toen vielen alle puzzelstukjes bijeen.
Na dat ik eindelijk de moed had verzameld om de dierenarts te bellen,begonnen er kleine nieuwe puppyhaartjes op losse plekjes op zijn huid te verschijnen. Maar dat kon niet verbloemen dat de afgelopen maand er veel haar verloren was gegaan aan ondervacht op zijn gehele lijf en bij zijn inmiddels geheel kale billen en staart. Het vachtverlies leek zich via de ruggegraat te verspreiden.. Het plassen was niet verbetert of verslechterd en met 4 honden in huis is het controleren van de hoeveelheid drinken natuurlijk vrijwel onmogelijk, zeker tijdens een hete zomer. Wat wel effect had gehad op zijn hongergevoel was dat hij op vaste tijden eten ging krijgen en in plaats van twee keer drie keer per dag. S'middags leek hij namelijk veel minder te drinken. Uit wat ik over Cushing had gelezen wist ik dat dat ook te maken had met dat ATCH hormoon s'nachts wordt aangemaakt en de piek aan cortisol s'ochtends het hoogst is om gedurende de dag langzaam af te zwakken.Hoe minder suiker ( energie voor stresssituatie) moet worden afgevoerd (dat niet wordt gebruikt voor actie) hoe minder er geplast ( en gedronken) hoeft.
Hele dagboeken spitte ik door om erachter te komen of ik al eerder iets had gemist van de symptomen, maar behalve dat Nelson al vanaf pup een ADHD hondje was en altijd al graag en snel at kon ik niets echt koppelen aan wat er in mijn ogen nu gaande was.Dat hij wat minder speels was geworden zou ook bij zijn leeftijd kunnen horen en het feit dat hij nu de enige ongecastreerde reu in huis is.Aan zijn zorgzame karakter veranderde niks, hij nam er zelf het voortouw in om ons nieuwe teefje in de zomer van 2013 welkom te heten en te begeleiden. Nelson doet Nienke plasje voor

Nelson; Moet je plassen, nienke? Kom maar mee dan laat ik je zien waar je dat mag hier in de tuin.

Wel was het verschil op foto's van zomer 2012 en zomer 2013 schrikbarend, vooral zijn staart, die op vakantie in 2012 nog mooi vol was een jaar later een iel zwabbertje.

Wat is het syndroom van Cushing?Het syndroom van Cushing is vernoemd naar een beroemde Amerikaanse neurochirurg, Harvey Cushing (1869-1939), die voor het eerst dit ziektebeeld beschreef. Het syndroom van Cushing wordt veroorzaakt door (meestal langdurige) blootstelling aan verhoogde spiegels van het bijnierschorshormoon cortisol. Bij honden komt de ziekte van Cushing vooral voor bij kleinere rassen van 0-15 kilo.De symptomen van de ziekte komen meestal rond de leeftijd van 6-7 jaar, helaas ook de leeftijd waarop een groot aantal honden begint met nier en leverproblemen.

Waar heeft Cushing mee te maken?De bijnier is een klein kliertje die boven de nier ligt.De bijnier bestaat uit een bijniermerg (1 gram) en een bijnierschors (4 gram). Zowel het bijniermerg als de bijnierschors maken hormonen. De bijnierschors maakt cortisol en aldosteron. Deze hormonen worden met het bloed vervoerd naar de andere weefsels, waar ze hun eigenlijke werking op de lichaamscellen uitoefenen. Cortisol is belangrijk voor situaties waarin lichamelijke of emotionele stress optreedt en voor de stofwisseling.In stress situaties zorgt het cortisolgehalte in het bloed ervoor dat eiwitten en koolhydraten door de lever in suiker wordt omgezet om snelle energie te kunnen leveren voor bijvoorbeeld een vluchtreactie.
In de hersenen geeft een klein orgaantje het CRH hormoon af (corticotropine- releasing hormoon) als signaal aan een ander orgaantje, de hypofyse, ten teken dat deze het hormoon ACTH (Adreno Cortico Troop (= bijnierschors-stimulerend) naar de bijnieren moet sturen. Deze worden dan aangezet tot het produceren van cortisol.De hoeveelheid cortisol geeft een feedback naar het CRH hormoonproducerende orgaantje om te stoppen met het doorgeven van dit hormoon zodra dit voldoende of te veel is.Bij teveel geeft dan de hypofyse minder ACTH af. Hierdoor wordt de cirkel onderbroken en daalt het cortisolgehalte na een stresssituatie weer naar normale waarden.

De ziekte van Cushing.In het geval van het syndroom van Cushing vindt er geen negatieve feedback plaats waardoor de aansturende hormonen in een continue durende cirkel worden geproduceerd. De hond ( of mens) leeft dus eigenlijk voortdurend in een stress-stand.
Dit wordt veroorzaakt door een meestal goedaardige (kanker)tumor. Het is zowel bij de mens als bij de dieren een zeldzame aandoening.In sommige gevallen wordt het veroorzaakt door het gebruik van medicijnen die hun werking hebben op het cortisolhormoon, in andere gevallen ontstaat het gewoon.In 85 procent van de gevallen gaat het om een tumor in de hypofyse. Deze kan zowel het ACTH hormoon als het CRH hormoon beinvloeden. Alhoewel deze tumor meestal goedaardig is heeft hij dus wel verstrekkende gevolgen voor de hond. Een tumor in de bijnieren kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Er ontstaat dus hoe dan ook een overproductie van het hormoon cortisol. ( Indien er juist continue te weinig wordt geproduceerd spreekt je over de ziekte van Addison).Bij langdurige overproductie leidt dit tot het onttrekken van allerlei voedingsstoffen aan de cellen. Hierdoor ontstaat dus de ziekte van Cushing. In feite zijn dit de zichtbare symptomen van de foute regulering inwendig.

De verschijnselen van het syndroom van Cushingontstaan meestal geleidelijk in een tijdsbestek van maanden tot jaren.Cushing kan echter al 1 tot 6 jaar vooraf aan het zichtbaar worden van de symptomen ontstaan. Bij de hond treden de volgende symptomen op;
-Veel drinken (polydipsy, meer dan 100ml/p kg LG p/dg)en plassen (polyurie)
-Grote eetlust ( schranzen, eten pikken, uitwerpselen opeten, altijd honger)
-Slechte vacht, kale plekken ( uitval van eerst ondervacht, later bovenvacht), slappe en dunnere huid
-Slechte en geen wondgenezing
-gezwollen buik ( door spierverslapping, vocht vasthouden en vergrote lever)
-soms een abnormale verdeling van vet over het lichaam
-Afname spiermassa, zwakte in achterhand
-Hijgen
-Uitblijven van de loopsheid bij intacte teven Bij een hypofyse tumor kan er bij toename van de zwelling ook
-Blindheid
-Toevallen
-Depressie ,optreden Er kan ook sprake zijn van een gezwel in de bijnieren. Deze( dan meestal kwaadaardige) gezwellen zaaien soms uit naar de longen. Als er sprake is van uitzaaiingen in de longen, kan het dier hier soms verschijnselen van vertonen, zoals:
-Benauwdheid, kortademigheid
-Hoesten

Daarbij kunnen deze symptomen op den duur leiden tot lever ( door continue omzetting suikers)en nier ( door vele plassen) beschadigingen en zelfs lever of nierfalen. Door de hoge frequentie van suikers in het bloed kan er suikerziekte ontstaan en ook komen schildklierproblemen voor. De symptomen hebben alles te maken met het feit dat het lichaam en haar cellen niet meer de juiste hoeveelheid aan benodigde voedingsstoffen krijgen aangevoerd omdat er groot deel van de gegeten eiwitten en koolhydraten wordt omgezet in snelle suikers.

hoe wordt onderzoek gedaan naar cushing bij de hond?

Bij het optreden van ( een deel van) de symptomen is het zo dat de hond mogelijk al een tijdje met de ziekte te kampen heeft. Voor het onderzoek wordt zowel de urine als het bloed onderzocht. Voordat namelijk bepaalde waardes als suiker zich uiten in de urine kan het wel al in het bloed aantoonbaar zijn. In het bloed wordt bepaald of de hond nier of leverproblemen heeft of zelfs nier of leverfalen. Deze problemen kunnen namelijk ook een deel van de symptomen veroorzaken, zonder dat daarbij van de ziekte Cushing sprake is.In het bloed kan ook suikerziekte worden aangetoond ( de alvleesklier produceert dan te weinig insuline om het suikergehalte in het bloed te bepalen). Deze ziekte kan bij Cushing ontstaan omdat het suikergehalte ( energie) als gevolg van de cortisolproductie steeds hoog is in het bloed ook ontstaan omdat de alvleesklier uitgeput raakt.( symptoom suikerziekte o.a. veel honger, veel plassen door verwijderen te veel aan suiker). Verder wordt de schildklier onderzocht. Een traagwerkende schildklier toont een hond die dikker wordt, ondanks normaal eten, snel moe is, vachtproblemen.. Het schildklierhormoon TSH wordt helaas ook geregeld door de hypofyse.Wanneer daar een tumor aanwezig is zoals bij Cushing kan zijn kan dit de afgifte van het hormoon TSH ontregelen. Soms is alles in het bloed nog aantoonbaar in orde. De andere gerelateerde ziekten die dezelfde symptomen veroorzaken kunnen zijn dan (voorlopig) uitgesloten.
Vervolgens wordt in de urine de verhouding creatinine- cortisol bepaald.De waarden voor creatinine worden uitgedrukt in Ámol/L. De waarden voor cortisol in nmol/L. Omdat deze waarde zo klein zijn dat ze niet hanteerbaar zijn wordt ze herleid naar een getal door dit te vermenigvuldigen met 10 tot de min6e. Wanneer de waarde boven de 10 uitkomt heeft de hond Cushing. Eronder niet en moet een andere richting uitgezocht worden naar de oorzaak. Om te bepalen waar de Cushing tumor zich bevindt wordt er een driedagen test gedaan waarbij de baas elke ochtend rond dezelfde dag urine moet opvangen en in een buisje invriezen. De tweede dag van de test moet hij de hond op 3 afgesproken tijdstippen dexamethason(0.5 mg per 5kg LG).De laatste ochtend, exact 8 uur na de laatste pillensessie moet nogmaals urine afgenomen. deze moet dan zo snel mogelijk voor de test naar de dierenarts. In het laboratorium wordt vervolgens de cortisolwaarde bepaald van alle dagen. Het gemiddelde van de eerste twee dagen wordt vergeleken met de laatste dag.Indien de waarde van de laatste dag meer dan 50 procent minder is dan het gemiddelde spreekt men van een hypofysetumor anders van een bijniertumor.

Wat kan er aan gedaan worden?

Er is soms de mogelijkheid tot het verwijderen van de tumor. Hierna is het nodig om de door het verwijderde orgaan geproduceerde enzymen en hormonen te vervangen door een synthetische variant, die dagelijks moet worden verstrekt. De operatie aan de hypofyse- tumor wordt maar door enkele chirurgen gedaan in ons land, onderandere in de diergeneeskundige falculteit van Utrecht en is vanwege de vooronderzoeken ( o.a. MRI scan) en de precisie waarmee de operatie moet worden uitgevoerd een zeer dure operatie.
Tot voor enkele jaren was er voor een bijniertumor een mogelijkheid tot chemotherapie, hierbij werd de tumor ( maar ook de functie van de aangetaste bijnier) vernietigd door het middel lysodren of mitotane. Dit middel mag hedendaags niet meer worden gebruikt in NL. Ook hier was een levenslange vervangingstherapie bestaande uit gluco- en mineralocortico´den en zout nodig om de werking van de bijnier te vervangen.
Hedendaags wordt vooral gebruik gemaakt van het middel Vetoryl, trilostane. Dit middel moet de rest van het leven van de hond worden gegeven. De dosis luistert zeer nauwkeurig en daarom is geregeld dierenarts onderzoek naar cortisol en ATCH waarden nodig om te bepalen of de hond de juiste dosis heeft. Er wordt gestart met 2mg/p kg LG p/dag. Het is een chemisch geneesmiddel dat alleen door Janssen Farmaceutica in NL mag worden geleverd ( voor een hond van 30 kg, dus 60mg zijn de kosten 2,80 euro p/dag anno 2013).In diverse diergeneeskundige studies is aangetoond dat het middel ernstige bijwerkingen kan hebben; verlammingen, addison disease en zelfs sudden death. Het is ook geen geneesmiddel maar een middel dat het enzym onderdrukt daar waar de tumor de productie van hormonen in werking zet. Daardoor verdwijnen ( een deel van) de uitwendige symptomen maar de tumor blijft bestaan en doorgroeien. De levensverwachting met of zonder vetoryl is dan ook vrijwel hetzelfde.Mits de bijwerkingen niet optreden en er geen andere kwalen ontstaan kan vetoryl wel de levenskwaliteit verbeteren.

Wat is de leeftijdsverwachting?

Wanneer de tumor is zijn geheel kan worden weggenomen door een operatie en het lichaam zich door de toegediende aanvullingen weer hersteld kan een hond nog "een aantal jaar" leven.Over honden met cushing die geopereerd zijn, is zover mijn weten, geen onderzoek bekend.
Wel is er onderzoek gedaan naar honden die gebruik maken van vetoryl. In een onderzoek van de diergeneeskundige falculteit in Gent (BE) kwam naar voren dat er geen verschil in levensverwachting tussen honden met en zonder vetoryl en dat zij een levensverwachting hadden van maximaal 2,5 jaar. In een ander recenter Engels onderzoek zijn 80 honden gevolgd tijdens hun ziekte en met gebruik van vetoryl. Van deze 80 honden was 36 procent na 459 dagen overleden, de anderen leefden nog, zij het sommige met andere medische klachten. Toch is het belangrijk je niet vast te pinnen op deze levensverwachting. Voor elke hond ( en baas) is het herkennen van de symptomen en het vaststellen van de ziekte van Cushing een ander moment in het verloop ervan. Daarom is het niet te voorspellen hoe lang de hond, met of zonder medicijn vetoryl nog zal leven.

Mocht je op deze pagina zijn gekomen omdat je eigen hond ook cushing heeft of lijkt te hebben, stuur me dan een mailtje. Ik hoop in elk geval dat je hond wel baat bij de medicatie heeft en nog lang bij je mag zijn!

naar boven