At The Beardie-Inn
leven met en voor bearded collies At the Beardie-Inn

impressie bearded collies at the Beardie-Inn 1991-2014

naar onze bearded collies alles over het ras Bearded Collie naar nieuwtjes ATBI naar onze contactpagina

geschiedenis gezondheid raskenmerken karakter wat als je een beardie kopen wilt? Beardie en Boek


Het ras Bearded Collie


de Geschiedenis

De Bearded Collie heeft als oorsprong Schotland. In principe komen alle Collies daar vandaan. De groepsnaam Collie is ontstaan uit het Angelsaksische woord Col dat zwart betekent.De schapen in Schotland waren hoofdzakelijk zwart en men begon de honden die gebruikt werden om deze schapen te hoeden dan ook Colley-dogs noemen.Later werd deze groepsnaam vereenvoudigd tot collie(s).
bearded collie anno 1915 de vroegere bearded collie
Voor de 20e eeuw werd de Bearded Collie de Highland Collie genoemd omdat de hond werd gebruikt in de Schotse Hooglanden.Maar later doken ook de namen Mountain Collie en Hairy Moed Collie op.Het was een echte werkhond. Tegenwoordig wordt de Bearded Collie, liefkozend ook wel beardie/beardies genoemd, eerder gebruikt als huis en showhond alhoewel je wel steeds meer mensen met de hond een hondensport ziet beoefenen, ook het ( leren) schapendrijven is weer in opkomst al is het nog wel moeilijk een lesgroep te vinden specifiek voor Bearded Collies.
In 1514 werd een groepje van 3 Polski Owczatek Ninzinny door een koopman verruild voor een ooi en een ram waarna langzaam het ras ontstond. De Bearded Collie is dan ook een van de oudste herdershonden in Schotland.
In 1912 werd er in Edinburgh een rasvereniging opgericht.Een Schotse dame, Mrs Cameron-Miller van Balinluig, Perthshire probeerde verwoed de Bearded Collie als showhond op de kaart te zetten rond het jaar 1930.
geschiedenis bearded collie;balmacneil JockBalmacneil Jock was een bekende show winnaar maar zijn verschijning komt niet meer overeen met de huidige Beardie.Er zijn echter een aantal kennels die specifiek fokken op werkbeardies, deze lijken qua uiterlijk wel weer op de eerste beardies, welke je nog wel eens aantreft op een plaatje in een boek of postcard. Nadat Mrs. Cameron-Miller overleed, verdween de Bearded Collie langzamerhand uit het beeld en kon niet voorkomen worden dat het ras langzaam dreigde uit te sterven, zo rond het begin van de tweede wereldoorlog.
Mrs G.O Willison van de Bothkennar Kennels, oorspronkelijk een Sheltie-fokster, in Ayshire wist het ras nieuw leven in te blazen. Ze vond in 1944 een Bearded Collie teefje, zonder stamboom. geschiedenis bearded collie;Bailey of BothkennarEn na een zoektocht vond ze bij Hove in Oost Sussex op het strand een gray reu.geschiedenis bearded collie;Beauty Queen of Bothkennar Jeannie en Baillie waren de stamouders van de huidige Bearded Collie.
Jeannie of Bothkennar werd geregistreerd als Bearded Collie in 1948.de eerste kampioen werd de kleindochter van Jeannie, Beauty Queen of Bothkennar in 1959.30 jaar later bereikte de Bearded Collie de absolute top door als beste hond uit verkoren te worden op de World Crufts show in 1989, ch. Potterdale Classic of Moonhill.Later werden er ook Bearded Collie clubs opgericht in Amerika,1969 en Canada 1970.
Bearded collie movie from Bothkennar 1956
In 1957 werd de eerste Bearded Collie; Lonecharm of Willowmead, gefokt door Mrs.S Moorhouse, door mevr. van Krevelen geimporteerd.Het eerste nestje puppies werd geboren in 1959.In 1966 werd de Nederlandse Bearded Collie Club opgericht.


Hoe behoort de Bearded Collie uit te zien?

De Beardie is een slanke, actieve hond die in lengte langer is dan in hoogte in de verhouding van ongeveer 5 staat tot 4, gemeten van het punt van de borst tot het zitbeen. Teven mogen iets langer zijn. de hond moet voldoende daglicht onder het lichaam laten zien and mag stevig doch niet zwaar gebouwd zijn.Zijn wijduitstaande ogen moeten een levendige, vriendelijk en onderzoekende indruk maken. Hij moet zelfvertrouwen hebben, attent en levendig. Een actieve gebalancheerde werkhond die geen tekenen van agressie of angst laat zien.
Het hoofd moet in verhouding staan, een brede schedel, vlak en vierkant. De afstand tussen stop en jachtknobbel is dezelfde als die tussen de oren en de stop is matig diep. De neusspiegel is groot en vierkant, meest zwart maar zich aanpassend aan de kleur van de vacht. ook de oogkleur moet in verhouding staan. De vacht is dubbel met een wollige ondervacht en een rechte hardere bovenvacht, zonder krul. Deze vacht mag nooit getrimd worden. vanaf de wangen, de onderlippen en de kin wordt de vacht naar de borst toe wat langer en zien we een baard ( vandaar Bearded). De kleur is leikleurig, alle schakeringen van grijs, roodachtig bruin, zwart, blauw, bruin en fawn ( zandkleurig) met of zonder witte aftekeningen. Enige tanaftekening ( tricolor) is toegestaan op de wenkbrauwen, binnen de oren,op de wangen, onder de staartafzet en op de benen tussen wit en lichaamskleur
Wit mag op de voorsnuit, als bles op het hoofd, aan de hals mits de haarinzet niet achter de schouders valt en aan de staart, op de borst de benen en de voeten, mits niet boven de achterbeenhakken. Qua maat behoort de reu tot 53-56 cm de teef tot 51-53 cm.Een reu moet beide teelballen hebben.Globaal zit het gewicht voor een teefje tussen 18-25kilo en voor een reu tussen 20-28 kilo... Dan is er nog het gebit dat een schaargebit behoort te zijn. De staart die geen haak of krul mag hebben en laag is aangezet, lang genoeg om met de laatste wervel de punt van de hak te raken. Het gangwerk moet vloeiend, soepel en goed uitgrijpend zijn, zonder veel moeite veel vloer overbruggend.


Hoe is de Bearded Collie te omschrijven?

Dobby, Keshia, Nienke, Sogno,Sirius, Suzy At the Beardie-inn
De Bearded Collie, liefdevol Beardie genoemd is een vrolijke gezinshond met een heerlijk temperament. Hij houdt van zijn gezin en stelt zich beschermend voor ze op. Hij kan goed met kinderen opschieten en ook vriendjes van deze kinderen zijn altijd welkom.Beardies worden graag beloond met een aai of een koekje en zullen dan ook graag werken. Wel moet dit consequent gebeuren want de Beardie weet ook hoe hij zijn baasje kan bespelen en is uiterst slim.Mits nog in goede gezondheid kunnende Bearded Collies nog tot op hoge leeftijd speels en beweeglijk zijn. De levensverwachting ligt rond 12- 15 jaar maar net als bij mensen is deze leeftijd met een marge.
Houdt je van een keurig gepoetst huis, witte vloeren en breekbare vazen op een laag tafeltje dan is de Bearded Collie met zijn lange vacht en wapperende staart niet uw ideale hond. Naast de haren, die de Bearded in huis en op je kleren achter kan laten, komt er ook geregeld een hoop zand mee naar binnen, van het graven in de tuin of ploeteren door een weiland.
Eigenaardigheden hebben de Beardies ook. Om voor ons zelf te spreken; er was er eentje die alle planten met rust liet behalve de fuchsias. Die werden constant opnieuw uitgegraven. Of als je je schoenen weer eens kwijt was ging dan maar in zijn mand kijken of zomers op zijn stekje buiten. Nooit kapotgemaakt!
Een Beardie heeft veel behoefte aan beweging en liefst een thuis met een tuin om lekker in rond te rennen of een koel plekje te vinden op een hete dag. Regelmatig een lekkere wandeling en veel activiteit ( noem het spelen)zijn wel echte vereisten net als gezelschap.Bearded Collies houden van sporten als agility of flybal.U kunt hiermee beginnen met een anderhalf jaar oud. Hoopers, rally-o , gehoorzaamheid en schapendrijven zijn sporten waar u al vanaf pup af aan mee aan de gang kunt.
De hele dag alleen moeten zijn, is voor een Bearded Collie een grote straf. Hij houd van gezelschap.
Ook moet hij met grote regelmaat gekamd worden, een bezigheid die afhankelijk van het weer en de vereiste ( vb. show) zo'n half tot 3 uur per keer kan kosten en vooral in de puppy-puber periode goed moet worden bijgehouden vanwege de vachtwisselingen en om hem/haar te laten wennen aan de borstelsessies.
Maar daar tegenover staat zijn gemakkelijke aard waardoor hij lekker mee op vakantie of op bezoek kan en in toewijding graag bij je op schoot kruipt.En wat nog leuker is dan 1 Bearded Collie; een stel bij elkaar.Wij zouden niet meer zonder willen!


Ziekten die bij de Bearded Collie voorkomen

Volgens onderzoeken naar ziekten en gebreken bij honden komen verhoudingsgewijs ten opzichte van diverse andere rassen bij de Bearded Collie maar bij weinig honden gezondsheidsproblemen voor. Natuurlijk komen net als bij vele rassen ook bij de Bearded Collie de gewoonlijke ouderdomsziekten voor, stramheid, doof, nierfalen,suikerziekte, en andere kwaaltjes die meestal met een aanpassing van leefpatroon of ondersteunende medicijnen behandeld kunnen worden.Ook zijn er kinderziekten, zoals een navelbreuk, die meestal vanzelf dichtgroeit maar indien niet een paar maanden na de geboorte operatief moet worden verholpen om darmbeklemming te voorkomen. Bearded Collies kunnen slechte eters zijn, soms als gevolg van een voedselintolerantie of allergie( vaak is zo'n eetpatroon gerelateerd aan een ander probleem)

Door het inzetten van een kleine genenpool, zeker tot de laatste eeuwwisseling, is bij de Bearded Collie echter een aantal wel dan niet als erfelijk vastgestelde (auto-immuum)ziekten ontstaan.

Zo komt er de ziekte Addison voor ( verlaagd cortisol). In Amerika bijvoorbeeld vastgesteld bij zo'n 4 procent van de populatie.
De tegenpool van deze ziekte ( verhoogd cortisol, vaak door een tumor) is Cushing.
Daarnaast komt er een ziekte voor die de teennagels aantast en zorgt voor ernstige (loop) problemen, genaamd SLO.
helaas kunnen deze ziekten verborgen blijven tot jaren na de geboorte en zich pas tonen nadat er uiterlijke problemen ontstaan door functieverlies/ verstoring intern, of na een trigger als een zwangerschap ( bij teven), hormoonveranderingen, verminderde afweer bijv.na behandeling met een zware antibioticakuur of operatie.
Omdat symptomen vaak lijken op ouderdomskwalen is de diagnose lastig of zelfs te laat. Zo zijn er gevallen bekend van Sudden Death. Dit fenomeen is vrijwel altijd gerelateerd aan Addison of Cushing en ontstaat doordat het cortisolniveau belandt op de zogeheten nullijn. Hartstilstand of uitval van hersenfuncties kan verklaard worden doordat Cortisol in het lichaam nodig is, om de organen te blijven aansturen!

Ziekten die bij andere herders/hoedersrassen voorkomen kunnen ook optreden bij de Bearded Collie.Ook kunnen sommige Bearded Collies, net als hun verwante collie/herdersrassen een afwijkende gen bezitten; MDR 1.
Deze kan geen kwaad zolang er bijvoorbeeld niet het middel Ivermectine wordt gebruikt. Collies kunnen dan sterven of ernstig ziek worden. Er kan op getest worden waardoor er rekening mee gehouden kan worden bij de toedienen van vaccinaties, medicatie en vlooien/ontwormmiddelen.

Ook HD ( heupdysplasie)komt voor bij het ras. Daarom mag er alleen gefokt worden met hd A x hd A of Hd A x Hd B. Bearded Collies hebben al over het algemeen een onvoldoende aansluiting. Bij heupdysplasie zijn echter kommen ( norbergwaarde dient minimaal 30 te zijn!) zo ondiep geworden dat de beenkop eruit kan en daardoor de scharnierwerking van de heupen belemmert of kreupelheid in de hand werkt. Ook kan HD ( HD C, D, E afhankelijk van de mate waarin) ontstaan door afwijkingen aan deze heupkommen of koppen, denk dan aan deuken erin, aanhechtsels, stukjes af (waardoor er ook arthrose kan ontstaan). Pijnlijk en bewegingsbelemmerend dus. Medicijnen als novacam/ rimadyl kunnen pijn verlichten, soms kan er geopereerd worden en in lichtere mate kan anders bewegen ( lopen aan de fiets om spieren te versterken, geen ballen/ disks gooien of flybal beoefenen) en het geven van glucosamine en omega 3 helpen om de hond met HD een evenwichtiger leven te bieden.

HD scores NL/ Engelse scores slechtste heup

 • HD A nb 30-40  /  0
 • HD A nb <30  /  1-3
 • HD B (B1)  /  4-6
 • HD B (B2)  /  7-8
 • HD C ( c1)  /  9-12
 • HD C ( c2)  /  13-18
 • HD D  /  >18
 • HD E

Heel sporadisch komt ook ED voor. ED oftewel Elleboogdysplasie is echter meestal een vorm van OCD of LPA, het gevolg van een blessure bij sporten als behendigheid, verkeerd springen uit de auto of een botsing met een paal, waardoor er beschadigingen aan het bot ontstaan.Soms komt het door extreem snelle groei ( teveel puppyvoer) waardoor botten niet evenwichtig aan elkaar zijn gegroeid/vergroeid.
Ook kan het in bepaalde lijnen nodig zijn om honden te laten controleren op het gebit ( vorm) of de ogen ( PRA, cataract) om deze problemen te voorkomen.

Hedendaags is er meer inzicht in erfelijkheid en bijhorende ziekten dan er dertig jaar geleden was, zowel bij de mens als bij de hond.
Echter is het zo dat fouten in genen pas na tientallen jaren zichtbaar worden in de vorm van afwijkingen of ziekten en het helaas ook nog zoveel jaar duurt ze weer eruit te fokken.
Gelukkig groeit het besef in de fokkerswereld dat men de verantwoordelijkheid draagt het ras gezond en wel in stand te houden en voort te laten bestaan.En dat niet alleen schoonheid maar ook gezondheid belangrijk is
Maar ook de eigenaar dient daaraan bij te dragen door informatie aan fokker en rasvereniging te verstrekken over het leven van zijn/haar hond en door het dier zo goed als mogelijk te verzorgen met goede voeding, de juiste beweging, opvoeding en vooral liefde...al moet dat laatste bij een Bearded Collie niet zo moeilijk zijn!


Leesvoer uit onze boekenkast over de Bearded Collie

Met onze liefde voor Bearded Collies, groeit ook de stapel boeken in onze boekenkast die over Beardies gaan.
De onderstaande boeken kunnen we u aanraden.Leuk om alvast te lezen wanneer u zich aan het orienteren bent voor een beardie-puppie bijvoorbeeld, maar ook als u al volwassen kameraadjes hebt en gewoon meer wilt weten over het ras.

bearded collie boeken

v.l.n.r. Talking about Beardies-K.S Moorhouse 1990--Bearded Collies Carol Gold 1990--The Bearded Collie G.O.Willison 1971/73
v.l.n.r.Jubileumboek NBCC 1966-2006---Beardie Basics and Beyond--Rieseberg en Mckinney 2003 3e druk--Bobtail en Bearded Collie E.M Vogeler 1984
v.l.n.r. de Bearded collie in Nederland- J.C Rozema-Poutsma -- Bearded Collie B.Harcourt-Brown--Jubileumboek 20 jaar NBCC 1986


Wist U trouwens dat uw Beardie van harte welkom is bij ons voor een dagje opvang of een logeerpartijtje gewoon bij ons in huis! zie;
gastouder en logeeradres voor Bearded Collies-BB&B De Hondentuin


op deze pagina leest u over het ras Bearded Collie

staande beardie

ras
Bearded Collie
raskleuren
zwart, bruin, blue en fawn
schofthoogte reu en teef
53-56 cm en 51-53 cm
soort hond
FCI groep 1, langharige herdershond
oorsprong
Schotland 16e eeuw
Voor meer informatie kunt u terecht bij de Nederlandse of Belgische rasvereniging;

NBCC logo


een bearded collie puppy kost gemiddeld
tussen 1150-1500 euro (NL)

Waar let je op
als je een Bearded Collie wilt nemen?

 1. Koop nooit een pup bij een broodfokker.
  Een broodfokker kun je herkennen aan;het verkopen van veel of veel soorten pups tegelijk, er wordt vaag gedaan over vader of moeder en vaak zijn ze niet aanwezig, de pups lijken niet in huis te wonen ( ook al zijn ze ten tijde van je bezoek wel in huis), hun lijfjes zijn mager of juist met een dikke buik, ze kunnen last van hun ogen en/of oren te hebben.
  de fokker heeft een stamboom dat niet van de RvB in NL (of de buitenlandse raad in deze) afkomt.
  ze hebben niet al hun leeftijdsgebonden inentingen gehad ( zie het dierenartsboekje),
  verkoop gaat op MP, via advertentie.

  Maar ook een rasfokker die zoveel nestjes per jaar heeft dat hij (bijna) van de inkomsten kan leven of deze tegen extra hoge vergoedingen verkoopt omdat de pup "van kampioenen afstamt" kun je scharen onder de broodfokker.

  Check dus de fokker altijd bij RvB, kennelregistratie bij FCI en bij rasvereniging.
 2. Een pup van een erkende NL-fokker is gefokt volgens de regels van de rasvereniging en de Raad van Beheer. Elke pup komt sinds sinds halverwege 2014 met het inentingsboekje,de stamboom EN een DNA certificaat van de RvB (DNA= bewijs dat de pup van deze twee ouders afstamt), ook dient deze met 6-7 weken te zijn gechipt en staat het chipnummer door middel van een barcodesticker in het inentingsboekje
  De Fokker mag u een koopcontract overleggen. Bij de Raad van Beheer (RvB) kunt u daarvan een soortgelijk voorbeeld in zien.
  Voor de Nederlandse wet is en blijft een hond vooralsnog een produkt. Ook wordt het eigendomsbewijs door de fokker en u samen ondertekend en naar de RvB gezonden zodat eigendom en stamboom van uw beardie op uw naam komen.
  Het wordt dringend geadviseerd uw hond te registreren bij een databank Honden (Update gegevens bij een nieuw telefoonnummer of adres, hierdoor kan hij sneller herenigd worden met zijn baasje mocht ie ooit weg lopen van schrik of door een ongeval). Dit kost slechts eenmalig slechts'n paar euro per hond.
  Afhankelijk van het moment dat uw puppie mee naar huis gaat, moet u rekening houden met inentingen. Soms geeft de fokker de 9 weken enting nog en hoeft u pas de 12 weken enting ( en daarna weer na een jaar-3 jaar afhankelijk van het door uw dierenarts aangeboden entschema) en de hondsdolheidsenting ( 3 jaar geldig) te laten geven. Let op bij het herhalen hiervan dat u deze geeft VOOR of uiterlijk op de vervaldatum van de vorige want anders mag uw beardie de eerste drie weken niet de grens over!
  Ontwormen en een preventief vlooienmiddel ( liefst geen bravecto of een middel met ivermectine) moet ook geregeld thuis gebeuren. Neemt u uw pup mee naar huis, denkt u dan aan de regels die gelden voor vervoer/invoer. Veel informatie daarover vind je op de website van Dogsincluded.nl. Voor Nederland geldt vooralsnog dat ze in de auto de bestuurder niet mogen hinderen.
 3. Koop nooit een pup uit het buitenland die met jonger dan 15 weken in NL is.
  Pups moeten per 1 januari 2015 ingeent zijn tegen hondsdolheid, dit mag pas vanaf 12 weken en deze enting moet minimaal 3 weken oud zijn.
  Let bij een oudere pup op of deze goed gesocialiseerd is.
  Wilt u uw puppie bij een erkende rasfokker in het buitenland kopen houd hier dan rekening mee!Help ook zelf mee socialiseren! Bij de Raad van Beheer kunt u de buitenlandse stamboom laten overschrijven naar een Nederlandse.
 4. Om het risico te verminderen van erfelijke ziekten, zoals auto immuunziekten maar ook HD, is het verstandig een pup te kopen die van een rasfokker afkomt.
  Erfelijke ziekten zijn vrijwel altijd het resultaat van te nauwe lijnteelt of inteelt ( =incest).
  Bekijk u dus ook de stamboom op minimaal 6 generaties. Kijkt u naar het aantal unieke voorouders. Dit geeft aan hoeveel verwantschap er is binnen de vader/moederlijn van uw puppie. Komen er veel dezelfde voorouders voor bekijkt u dan hoe vaak er dezelfde afstammeling is gebruikt of dat er inteelt voorkomt doordat moeder x zoon, vader x dochter of zelfs broer en zus is gebruikt in de lijn. Zulke combinaties moeten zeker niet voorkomen in de 3e,4e en 5e generatie van uw pup ( pupje is generatie 0 ) want dan is de inteeltfactor erg hoog.
  U kunt Bearded Collie stambomen nakijken op Irena's pedigree Bij testmating kunt u de vader en moeder ingeven zodat u meteen de stamboom van uw pup ziet, maar u kunt ook zoeken op een naam...
 5. Een kampioen als ouder is geen garantie dat uw puppie ook ooit kampioen zal worden of een garantie dat deze hond geen ziekten draagt.
  Kampioenstitels zeggen alleen hoeveel deze hond voldoet aan de uiterlijke kenmerken van het ras, zoals deze vastgelegd zijn in de rasstandaard.
  Een titel of U-tje betekent dat de hond bijna 100% voldoet aan deze kenmerken, een ZG betekent dat er nog wat puntjes zijn die niet helemaal perfect zijn ( de hond kan verkeerd worden gehandled in de ring, niet mooi genoeg gekamd, de hond wil misschien net niet goed lopen door alle indrukken, hij/zij zit net even in een vachtwissel, de kleur van de ogen is te licht, het pigment te weinig, het gebit is ( nog) niet goed conform de rasstandaard ...dat is het oordeel van de keurmeester op een bepaald moment).Ook een niet kampioen en zelfs dus een ZG hond kan zulke mooie puppies krijgen dat deze later kampioen worden en/of de goede dingen vererven naar hun afstammelingen.
 6. Vraag fokkers zeker ook naar hun opgedane kennis en ervaring met Bearded Collies, naar ziekten/ sterfleeftijden bij hun honden en hoe ze daarmee omgaan, vraag ze gezondheidsresultaten te tonen en lees keurverslagen ipv af te gaan op dat sjieke kampioenscertificaat, zoek uit of ze betrokken willen blijven bij hun pups door bijvoorbeeld georganiseerde puppendagen of persoonlijk contact.( wederzijds natuurlijk)
 7. Bent u van plan met uw hond een actieve sport te gaan beoefenen, zoals behendigheid, flyball,schapendrijven of samen met u bergbeklimmen dan is het belangrijk dan de ouders een goede HD uitslag hebben.
  HD A is de beste, vanaf HD C heeft de hond een kleine of grotere vorm van Heupdysplasie.
  Bij Bearded Collies komt vrijwel altijd een onvoldoende aansluiting voor, daarom is het van belang dat de heupkommen diep genoeg blijven.
  Dit kunt u zien aan de norbergwaarde. Deze moet minimaal 30 zijn, de beste waarde is 40.
  Een pup die dus uit 2 HD A honden met een norbergwaarde van 23-28 komt heeft dus toch een grotere kans om heupproblemen te ontwikkelen dan eentje waarvan de ouders beiden HD-30-40..( maar als er in de lijn veel HD voorkomt is HD Ax HD A= HD vrij ook geen garantie!)
  Misschien heeft de grootvader wel veel afstammelingen gekregen met een afwijkende HD waarde en is alleen de vader HD A 40...ook dit kunt u nagaan bij Irena's pedigree of bij de Raad van Beheer).
  let wel! Ook bij het te snel groeien van een pup, door teveel eten en/of te extreem bewegen (al te lang lopen, veel springen, trappenlopen, e.d.)in het eerste jaar of een opgedane blessure op latere leeftijd kan de kans op HD vergroot zijn.Daarom moet u een pupje niet vetmesten maar eigenlijk slank laten groeien met een goede voeding die past bij zijn leeftijdsfase.
 8. Als u een pup wilt, ga dan niet pas kijken bij het nestje als de hond oud genoeg is om mee te nemen. Als u vanaf jong al gaat kennismaken, kunt u de pup zien opgroeien en kunnen u en de fokker goed zien welke het best bij u past doordat u elkaar leert kennen. Een goede fokker biedt u deze mogelijkheid en kan u ook begeleiden als u straks thuis met iets zit. Houd daarom ook na het meenemen van uw pup regelmatig contact en mocht uw hond ooit ziek worden of sterven laat dat dan ook aan de fokker en rasvereniging weten. Zo kunnen zij deze kennis inzetten bij hun toekomstige fokplannen om gezonde Beardies te blijven houden voor u en andere nieuwe baasjes.
 9. zoek je liever een wat oudere hond, ga dan eens voor een herplaatser. Geef aan bij de rasvereniging dat u hiernaar op zoek bent, welke sexe, kleur eventuele leeftijdscategorie maar ook of u met de hond een actieve sport wil gaan beoefenen of een kameraadje zoekt voor uw andere beardie.
  En wilt u een hond van een bepaalde kennel laat dit dan deze fokker(s) weten. Soms moet er een hond uit eigen kennel herplaatst worden of komt er een oudere pup terug.
  Heeft u een herplaatser gevonden via een advertentie of uit uw eigen omgeving en weet u geboortenaam of fokker,laat dit dan weten aan deze fokker of aan de rasvereniging...zo weten zij ook dat er een herplaatser weer goed terecht is gekomen bij een ander baasje!
  Uiteraard is een herplaatser niet op stel en sprong te verkrijgen, dus heb geduld!
 10. En dan het moment dat uw Beardiepupje bij u komt wonen...spannend...hij/zij moet uw huis en regels leren kennen, met mensen en andere huisdieren leren omgaan, zindelijk worden, zijn eigen plekje leren ( een bench kan handig zijn met een doekje van zijn fokker/mamageur als houvast voor de eerste dagen), commando's leren uitvoeren, groeien, gekamd leren worden, kennis maken met omgeving, gewoontes en seizoenen en opgroeien tot uw allerbeste levensmaatje
  We zeggen; GENIET ERVAN!

naar begin pagina

www.at-thebeardie-inn.nl

website, webdesign, inhoud, foto's en logo's zijn auteursrechtelijk beschermd: © E.van Mulken-Keur 2005-now