Leven met en voor Bearded Collies

nieuws

En toen kwam er een Bearded Collie bij ons thuis....

In 1990 was er een jong stel bestaande uit Roy van Mulken en Elizabeth Keur, dat ging samenwonen. Dat bood ruimte voor een hond als huisdier.

koppel

De vrouwelijke helft van het stel wilde wel graag een schapendoes of briard maar de mannelijke helft zag meer in een Bobtail. Tijdens een bezoekje aan Zeeuwse familie kwam een rassenboek op tafel waarin rassen, karakter en verzorging te vergelijken waren. De oom suggereerde als middenweg eens te kijken naar het ras Bearded Collie.

Beiden werden op slag verliefd op het ras en de zoektocht begon, kijken bij een show, rasvereniging, fokkers en puppies. Via de NBCC, waar ze direct in 1991 lid van werden, werden ze doorverwezen naar een nestje in Hoorn-Kersenboogerd van mrs Stow (kennel Newbourne) welk op 21 april 1991 een nestje met 11 puppies had gekregen,van Melanday Misschief Maker x Wellknowe Shaded lane, waarvan er nog een paar beschikbaar waren. en zo kozen we een reutje, Newbourne Gold Dream ( genoemd naar een liedje van de simpleminds).

Deze gitzwarte reu kreeg de roepnaam Chico.

Chico en pup Misty

Uit Noord-Limburg, Roggel, kwam 2 jaar later, een zwart ( bijna blauw) reutje, Misty.

Mystery Dib's Spring of Happy tale,geboren op de 1e dag van de lente 20 maart 1993 uit de combinatie van Prince Black Balou of Happy Tale x ch. Dibbedabbedoo of Pribardom had 1 broertje en 5 zusjes. In 1993 trouwde het stel en volgde de geboorte van een dochter en een zoon. Chico en Misty maakten samen deel uit van de eerste fase van ons gezinsleven, dat van babies tot basisschool.
jong gezin vM
Ze gingen mee op onze kampeervakanties in Zeeland en we gingen met grote regelmaat naar een Bearded Collie wandeling van de NBCC.

Na de plotse dood ( nierfalen) van Chico in 2001, kwam ons Duits hangoorkonijntje Kruimel bij ons wonen, in een open kooi. Hij speelde en ravotte met Misty (en later ook nog met onze Nelson, zij het toen op een wat minder snel tempo tot we hem ruim 10 jaar oud moesten laten gaan.

kruimeltje

Zo halverwege 2005 had Hannie Bongers een 4- kleur nestje van een afstammelinge van Misty's zusje kimberly. ( ch. Xquisite Nash of Pribardom x My Blue Revolution of Happy Tale). Daaruit werd onze bruine reu Dobby geboren. Die te midden van onze verhuizing van huur naar koopwoning bij ons kwam wonen. Onze kinderen waren inmiddels 10 en bijna 7 jaar. We mochten nog ongeveer een jaar genieten van Dobby en zijn oudoom Misty samen ( Misty stierf op duivelsdag 2006)Met Dobby deden we onze eerste stappen in de Agility ( en regionale wedstrijden). Hij bleek echter HD D te hebben en dus schaalde we af naar Rally-O. Tot ver op hoge leeftijd sprong hij echter over tuin en traphekjes om pas terug te komen als we "hoooog" riepen. Dobby is 14 jaar en 8 maanden geworden. Net voor de eerste Covid/Corona lockdown moesten we hem over de regenboogbrug laten gaan.

In oktober 2006 werd er een zwarte reu geboren in Vlijmen, welke samen met een zusje en een broertje geboren was uit de combinatie van Seagull to be or not to be x Seagull New Promise; Seagull Stardust, onze Nelson. Vlak voor kerst 2006 kwam hij bij ons wonen.
Met hem deden we onze entree op hondenshows, hoopten we te gaan fokken en vroegen onze kennelnaam At the Beardie-Inn aan.
Helaas mochten we maar ( te) kort van hem genieten. Hij bleek bij zijn geboorte reeds een verborgen sluipmoordenaar met zich mee te dragen, die zich pas uit als uiterlijk lijdt onder innerlijke wanorde; Cushing's Disease.In 2013 twee maanden na zijn 7e verjaardag en vlak na kerst, stierf hij.

Zoals Aldous Huxley zo mooi quote; feiten houden niet op met bestaan door ze te negeren. Dus zullen we, uit liefde voor Nelson en de Beardie, zijn hoofdstuk nooit afsluiten. Op Nelson's zijn eigen pagina vindt u er meer over.

Dobby en Nelson

onze bruine Dobby en zwarte Nelson

Keshia, Viviannelund Beardies Cassiopeia,wordt 1 september 2007, als eerste dametje geboren uit de combinatie van ch. Tap-Dancer of Debora's Farm x Blossom Bears Calamity Jane.
Dit mooie donkerbruin dametje is ons eerste Beardiemeisje. Een hele verandering na altijd alleen reuen te hebben gehad. Ze was dikke mik met Nelson en lang erg verdrietig toen hij over de regenboogbrug ging. Jaren erna heeft deze dame een soulmate gevonden in onze jonge reu Sirius. Ze was een echte knuffelvot maar wist haar mondje wel te roeren als er te waken viel. Begin 2023 geeft ze aan dat het haar tijd is om te gaan en met veel verdriet laten we haar op 16 januari over de regenboogbrug gaan naar haar vroegere maatjes.Ons bruine Beardiemeisje is 15 jaar 4 maanden en 15 dagen geworden. Voor zover de fokster en wij weten is ze het oudst geworden van al haar nestgenootjes. Maar ze wordt nog steeds erg gemist

Ergens in 2011 beginnen de eerste oppas-beardjes en logeetjes binnen te vallen, met nu en dan ook een Border Collie van familie of vrienden. Er wordt heel wat afgewandeld, gespeeld bij " Beardies Bed Hondentuin © ", gezorgd, verzorgd en geknuffeld sinds die tijd At the Beardie-Inn.

Halverwege 2013, nog onbewust van Nelson's slopende ziekte, kwam ons 2e meisje bij ons wonen,Royal Rascal Forbidden Euphoria,Nienke, geboren 5-6-2013.Nelson nam de taak op zijn schouders om haar in de roedel te begeleiden.
Dit rustige blauwe dametje is een lijnafstammelinge van de zus ( Newbourne Aerdereind) van onze Chico. Haar ouders zijn;ch. Midlands Corner Encore x Royal Rascal born to be adored. Maar verlies je niet in haar lieve ogen,
want we denken dat Elvis de -Devil in Disquise- speciaal voor haar zong ;)

show met plaatsing beste teef Nienke 2 Keshia 1

Onze blauwe Nienke en onze bruine Keshia tijdens een show

En tja drie keer is scheepsrecht. ZemoraRiva Loving Secrets, Sogno, ons zwarte beardiemeisje is geboren in Meijel op 28 december 2014. Sogno's ouders zijn ch. Honeybush Brandon of Alambar x Beardie Loving Secrets Un Regalo. Ze was het enige zwarte dametje in het 4- kleur nestje dat verder bestond uit 1 broertje en 7 zusjes Ze is , ondanks haar vrij slanke bouw, een pittig klein spookje. Ze vind het leuk om te trainen en heeft ondermeer Treibball en combisport gedaan.
Roy werd echter verliefd op een kereltje met een stip op het hoofdje, uit het nestje van Sogno's oma en opa, ch. Bounching Chandler of Alambar x Bridus Party Girl, dat 4 dagen later op 1 januari 2015 geboren werd.

sirius en sogno

Sogno en Sirius

Op 1 maart 2015 mocht van hun fokster ook dit heerlijke manneke, Vitocalucci Loving Secrets, Sirius bij ons komen wonen.
En zo groeien neef en nichtje samen op bij At the Beardie-Inn, een unieke ervaring voor ons allemaal.

In de zomer van 2016 komen de konijntjes Reese en Shaw,helemaal kaalgeschoren door slechte verzorging op reeds 2 andere adressen, via een konijnenasiel bij ons wonen. Alhoewel meer fluffy is de dubbele vacht van deze Teddy dwergkonijntjes vergelijkbaar met dat van de Beardies.

reese en shaw

teddydwergkonijntjes Reese en Shaw

Al vlug lopen deze gewoon tussen onze beardies (en de logeetjes van Beardies Bed and Breakfast de Hondentuin) door in de kamer of claimen hun mand of kussen.
Begin 2018 verliezen we Shaw aan cuniculi. We willen niet dat Reese alleen blijft, dus komen er opnieuw konijntjes bij...Catootje, Eefje en later Gino..

Gino

dwergvoskonijntje Gino

Tja, en dan komt in juni 2018 plots Suzy op ons pad.Als herplaatster aangeboden op een verkoopsite, pas 2,5 jaar oud. Het lijkt wel voorbestemd want als we haar in Kaatsheuvel gaan halen blijkt ze van de kennel waar onze Nelson † vandaan kwam. Seagull Make you Feel my Love, Suzy. Van haar eerste jaren weten we niet veel, via social media, kregen we van de baasjes van haar zusje een aantal fotootjes van haar met de rest van het nestje. Geboren 11 januari 2016 uit ch. Potterdale Persistant x Seagull Hope and Glory.
bearded collie Seagull Make you feel my love
Met elk haartje dat groeide op haar geschoren lijfje, leerden wij haar steeds beter kennen.. Ze heeft wat issues( vooral gedrag naar andere honden op straat) en als logeetjes komen dan blijft ze eerst een uurtje op haar hoede, maar is ook een hele grote knuffelvot, dol op haar konijnvriendinnetje Catootje en haar balletjes.
catootje en eefje

dwergkonijntjes witte Catootje en grijs Eefje

Ze is een mooie jongedame, die er van houd dichtbij je te zijn..als ze niet achter een balletje aan rent dan. We zijn dan ook blij dat ze bij ons is komen wonen!!

De kennismaking met ons calico kattenmeisje Willow, verloopt in augustus 2020 wel even chaotisch. Maar ook daar draaien we ons hand niet voor om. Met beetje bij beetje socialiseren, bouwden we een band tussen Suzy en Willow op, die hedendaags echte BFF's zijn.
En Willow, die is gewoon een beetje " verbeardieseerd " ;) Als Suzy in de ochtend haar balletje komt laten gooien, brengt Willow haar favoriete muisje.

onze calico kattenmeisje

onze CalicoCatgirl Willow

En dan komt in juli 2021 nog een jong dierentelgje bij ons wonen. Als gezelschap voor Willow ( wanneer de beardies met ons mee gaan kamperen) en om onze roedel voor nu compleet te maken.. Een rood-wit katertje die we de naam Weasley gaven. Weasley is een echte kroelkip maar ook puntje precies. Samen met zijn maat Sirius komt hij het wel duidelijk maken dat het etenstijd is. Ook is het - voor het slapen gaan frolicje- tegenwoordig een frolicje voor de Beardies en een kattensnoepje voor de kittens.

onze red tomcat Weasley

RedTomCat Weasley

in oktober 2022 moeten we plots afscheid nemen van ons grijze konijntje Eefje ( gasbuik/darmproblemen). We vinden het heel erg maar besluiten dat er geen nieuw maatje voor Gino bij gaat komen. Gelukkig heeft hij voldoende gezelschap van de buurtende katten en Suzy. In oktober 2022 gebeurt er ook iets bijzonders. Bij Wisecracker Bunch krijgen Teuntje ( Imagine Macfinn Wisecracker Bunch) en Ozzy ( Winsdale license to love) een regenboognestje en daaruit trekt een bruin Bearded Collie manneke met een vrij wit hoofdje onze aandacht.
We gaan kijken en... verliefd!
Met zijn geboortenaam Rockstar Elvis gaan we op zoek naar namen maar er worden er heel wat afgevinkt. Tot Roy suggereert hem Ten te noemen. Een Schotse jongensnaam met als betekenis klein en natuurlijk ook het Engelse woord voor Tien.
En laat deze kleine uk nu onze tiende bearded collie zijn..
En zo komt Ten in begin december 2022 bij ons wonen. We zijn superblij dat hij als onze jongste spruit nog 6 weken heeft mogen samen leven met onze bruine Beardiedame Keshia,met wie hij in leeftijd 15 jaar en iets meer dan 1 maand scheelde! Sweet memories forever
onze bruine beardieman Ten

rockstar elvis wisecracker bunch, Ten, 2 weekjes oud in Elizabeths handen

Nu zijn Bearded Collies echte gezinshonden, graag betrokken bij alle dagelijkse beslommeringen van hun mensenfamilie, bezoekers en andere huisdieren. En even voor de duidelijkheid, bij ons wonen alle dieren in huis!!
Als we op vakantie gaan, gaan de Beardies gewoon mee en blijven de vogels, nijntjes en katten onder de hoede van dochterlief thuis.

onze beardies

foto gemaakt bij Danielle's Countryhouse Neede, door Danielle Langenkamp

Heerlijk struinen door weiland,bos of langs de Maas,ravotten, een spel of behendigheid in eigen hondentuin, hondensport, trainen of een showtje lopen, lekker gekamd worden of gezellig knuffelen op de bank of stiekem een dutje doen op baas en vrouwtjes bed, het gebeurt bij ons allemaal...

de beardies At the Beardie-Inn february 2019

Ons zestal anno 2019

Wist je trouwens; Onze kennelnaam is sinds 2007 erkend door de Raad van Beheer NL en de FCI
Verder is Elizabeth kynologe,gediplomeerd Vakbekwaam Houder Dieren Hond & Kat en ( RvB) gediplomeerd Kynologisch Instructeur

kennelregistratie
vakbekwaamheidsdiploma houder dieren hond en kat
diploma kynologisch Instructeur erkend door RvB

Showen doen we niet veel. We hechten nl. meer waarde aan de inhoud van de keurverslagen dan aan kwalificaties. Gezondheid en karakter staan bij ons echter wel heel hoog op het lijstje! Als team samen van alles ondernemen en een lang gezond leven samen delen. Daar hebben we Beardies voor!

Maar hoe ook..Liefhebber in hart en ziel, dat zijn we al sinds april 1991 van dit fantastische hondenras!

Snuffelt u gerust verder rond op onze website ...

all shades of Beardie wool on a drop spindle

all shades of Beardie wool on a drop spindle

Groetjes en Beardievoetjes
de Beardies en hun baasjes At the Beardie-Inn

concrete beardie

ons betonneke

naar boven

beardies in actie het ras bearded collie Kynologisch CV Elizabeth kennel at the beardie-inn

naar begin pagina